במאמר הזה נסקור את אחד מהז'אנרים היותר מסקרנים ומרגשים של אומנויות הבמה – הקברט. זהו ז'אנר שהגיע במקור מצרפת. את שמו מבטאים כאשר האות 'ט' היא אילמת. הקברט היא צורת בידור שהתפתחה כבר לפני מאות שנים בטברנות בצרפת. היא התפשטה באירופה בתחילת המאה ה20 למדינות כמו גרמניה, הולנד, פולין וגם לארצות הברית. הבא נסקור את הז'אנר בעולם ובישראל.
מאפייני הז'אנר
הקברט מתרחש במועדון ייעודי. הוא משלב מופע אשר יכול להיות מגוון: שירה, ריקוד, משחק, קטעי אקרובטיקה, מוזיקה ואפילו סטנד אפ. הצופים בקברט ישובים בדרך כלל מסביב לשולחנות כאשר מאד מקובל לשלב את המופע עם שתיה או אפילו ארוחה של ממש. בקברט יכולה לעלות לבמה להקה שלמה של אמנים או אמן בודד תלוי במופע הספציפי. יש לסוג הקברט השפעה מהמקום והזמן בו הוא מתרחש.
אמני הקברט יכולים להגיע ממגוון דיסציפלינות שונות: שחקנים, זמרים, קומיקאים או אפילו מספרי סיפורים. כאשר הם מעלים מופע קברט, הם ישלבו מספר מיומנויות במה בשביל להגיע לכדי מופע שלם.
סאטירה פוליטית
אחד המאפיינים החזקים של הקברט במהלך ההיסטוריה הוא היכולת שלו לבקר את החברה והשלטון הפוליטי בה. מופעי הקברט נחשבו לעיתים לוולגריים ויחד עם זאת סיפקו אמירות חדות וישירות על המצב, אמירות שבמקומות אחרים כמו תיאטראות 'מכובדים' יותר נמנעו מלבטא. כזה היה למשל הקברט הגרמני שפעל בתחילת המאה העשרים בתקופת רפובליקת ווימאר. היו אלו מופעים עם רמיזות מיניות בוטות, הומור ציני וביקורת חברתית נוקבת. התקופה הזו אפילו הונצחה בסרט הנושא את השם 'קברט'.
מופעי הקברט משכו ביקורת רבה ואף ניסיונות החרמה ואפילו יותר מכך ממי שחש את עצמו כחלק מעולם התרבות הגבוהה. ממש כמו כל ז'אנר שסובל מחרם, גם במקרה הזה הדבר הביא דווקא לפרסום והפצה של הקברט עוד יותר בקרב ציבור גדול יותר שנהיה מסוקרן ורצה לקחת חלק בתופעה התרבותית הצומחת.
קברט בישראל
בישראל הז'אנר התאקלם במהירות לסגנון הבמה הישראלי. משהו בישירות, בהומור ואפילו בחוצפה הישראלית מאד מתאים לסגנון הזה. למעשה, מופעים רבים המשלבים קומדיה עם קטעי משחק ודרמה הם בהשפעתו הישירה או העקיפה אפילו אם לעיתים לא מצוין השם המפורש 'קברט'.
מופעי קברט ניתן לראות תחת תיאטראות והפקות שונות בכללן תיאטרון תמונע עם המופע 'חולי אהבה' או מופעים שונים במועדון הזאפה בתל אביב. בישראל הז'אנר מקבל נגיעות הומוריסטיות וביקורתיות אשר מספקות הצצה לנושאים המעסיקים אותנו כישראלים: חיי הנישואים, פוליטיקה ישראלית, מלחמות והמצב הבטחוני והפוליטי ועוד.
במופעי הקברט בישראל ניתן בחלק מהמקרים להנות משתיה ואוכל בזמן המופע ובכך למעשה להתחבר לשורשי הז'אנר הנטועים עמוק בנהנתנות אירופאית ותרבות הדקדנס שאפיין את היבשת הישנה בתחילת המאה שעברה.