חדשניים בתחומם: הכירו את הרשות הממשלתית הפועלת לקידום ההייטק הישראלי

קידום יוזמות במשק המקומי הוא אתגר מורכב שמחייב פתרונות יצירתיים וגישות חדשניות. בחזית הרעיון המעשי הזה נמצאת רשות החדשנות, שהיא רשות ממשלתית הפועלת לקידום החדשנות בישראל. רשות החדשנות מתמודדת עם האתגר הזה בדרכים שונות, ובמאמר הבא נבין מהן, איך בדיוק היא פועלת ומה חשיבותה.

משקיעים בחדשנות טכנולוגית

רשות החדשנות דואגת קודם כל להשקיע בחדשנות טכנולוגית מקומית. זוהי רשות ממשלתית שבבסיסה נמצאת תוכנית שתפקידה לקדם חדשנות וטכנולוגיה מתקדמת במדינה, הכול מתוך הבנה שפעילות כזו מקדמת את המשק ותורמת לחברה כולה. כמו כן, מדינת ישראל מודעת לאתגרים הגדולים שכוללת הפעילות של קידום החדשנות, וכדי לסייע ליזמים היא החליטה על הקמת הרשות וקידום פעילותה. ניתן לומר שמבחינה זו רשות החדשנות בעצמה היא דוגמה ליזמות מוצלחת מאוד. פעילות הרשות כוללת תחומים שונים, וכך למשל קרן תמורה היא יחידה ברשות החדשנות שמנהלת קבלת תמלוגים מיזמים שהגיעו להצלחה מסחרית. פירוש הדבר הוא שאם הרשות תמכה בכם והמיזם שלכם הצליח כספית, תצטרכו לשלם לה אחוזים מסוימים מהרווחים עד הגעה לתקרה מסוימת.

 

 

כיצד רשות החדשנות פועלת?

כפי שציינו קודם, רשות החדשנות פועלת בדרכים מגוונות, וניתן להבין אותן דרך תיאור הזירות השונות שהיא מפעילה כמרכזי סיוע ליזמים. אלה כוללות את:

  • זירת ההזנק: סביבה מיוחדת אשר מיועדת לסייע ליוזמות שנמצאות ממש בתחילת דרכן. אלה יכולות להיות גם יוזמות של תאגידים ולא רק של יזמים עצמאיים.
  • זירת חברות בצמיחה: זירה זו מסייעת לחברות שכבר הספיקו להתקדם מעבר לשלבים הבסיסיים.
  • זירה חברתית ציבורית: זירה אשר מיועדת לקידום החדשנות בסקטור הציבורי וכן בארגונים חברתיים.
  • זירת הייצור המתקדם: זירה שמטרתה לקדם חדשנות, מחקר ופיתוח במסגרת יוזמות בתעשייה היצרנית. זירה זו מיועדת במיוחד לבעלי מפעלים בתחומים שונים, למשל בתעשיית הפלסטיק או בתעשיית המזון.
  • זירת התשתיות הטכנולוגיות: זירה אשר עוסקת בשיתופי פעולה בין גורמים שונים בתעשייה המקומית לבין גורמים באקדמיה המקומית.
  • זירת המערך הבינלאומי: זירה שמרכזת פעילות מול גורמי חוץ בהקשר של קידום חדשנות בארץ, כמו למשל במסגרת פעילותן של קרנות דו-לאומיות ובמסגרת הסכמים שונים לשיתופי פעולה.

קשרים ענפים – אחד הסודות להצלחה

אחד הדברים שדרושים לשם הצלחה של יוזמות – גם ברמה הטכנית וגם ברמה העסקית – הוא קשרים רבים ואיכותיים. רשות החדשנות יושבת תחת משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה ומקושרת לגורמים רבים מאוד מעצם פעילותה. בין הקשרים יש גורמים שונים בתעשייה, גורמים באקדמיה המקומית וכמובן בממשל, כמו גם גורמים חשובים ורלוונטיים בחו"ל, ומקשרים אלה נהנים לא פעם גם היזמים שעובדים איתה. נוסף על כך, הרשות מוציאה קולות קוראים שמקדמים שיתופי פעולה וקשרים נוספים. כמו כן, עולם היזמות מתאפיין במקרים רבים במורכבות ושילוב של תחומים שונים, וגם כאן אחד הסודות הוא קשרים עם האנשים הנכונים. המוצר שמפתחים עשוי להיות כזה שמשלב מכניקה, אלקטרוניקה ואופטיקה, במקביל להיבטים מיוחדים של פעילות מתחת למים, כמו מוצר עבור ניקוי בריכות דגים מסחריות. במקרה כזה הידע הנדרש מגיע מתחומים שונים, ולא תמיד ליזמים יהיה את כולו. הפתרון במקרים כאלה הוא יצירת שיתופי פעולה שיגשרו ויפצו על הפערים הפוטנציאליים.

לסיכום

מזה שנים לא מעטות שהגישה של רשות החדשנות מוכיחה את עצמה בשטח. היוזמות הן כמובן רבות ולא כל יזם יקבל בסופו של דבר סיוע מרשות החדשנות, ולכן קיימים קריטריונים שונים לקבלת הסיוע. לאחר הגשת בקשה יותאם צוות בדיקה מיוחד שיתעמק בפרטים שהיא כוללת. רשות החדשנות בוחרת לבסוף את המתאימים ביותר, כך שמומלץ מאוד לפנות באופן מסודר ותוך הקפדה על הפרטים. זוהי השקעה ביוזמות מתאימות, ליווי מקצועי שלהן, קבלת תמלוגים בחזרה ממי שמצליחות כספית והשקעתם חזרה ביוזמות נוספות – גישה מעגלית פשוטה ומעשית שמקדמת ללא הרף את החדשנות בישראל ותורמת לחברה ולכלכלה כולה.