איך מתכננים חופשה לכל המשפחה עם ילד שיש לו OCD?

OCD אצל ילדים

תכנון חופשה משפחתית הוא דבר מהנה ומרגש עבור ההורים, ששמחים תמיד לשבור את השגרה ולעשות דברים מעניינים וחדשים עם הילדים. כמובן שיש הרבה מאד דברים לדאוג להם כמו תכנון מסלול הטיול, בחירת מקום הלינה והחלטה אם לעשות זאת בשטח או במלון או אכסניה, תכנון של הארוחות במהלך הטיול, תכנון של התקציב וכך הלאה. ובעוד שלל המשימות הללו הן מאתגרות ומהנות בו זמנית, יש הורים שמתמודדים עם קושי ייחודי שממש לא כל הורה מכיר, ואלו הם ההורים לילדים עם הפרעת OCD או בשמה העברי הפרעה טורדנית כפייתית. מיד נסביר בכמה מילים על ההפרעה ואיך משבשת את החיים בכל סיטואציה ועשויה להוות מכשול משמעותי בטיול המשפחתי, ונאמר שהורים עם ילדים עם OCD צריכים להיערך לטיולים משפחתיים בצורה ייחודית תוך שימת דגש על ההפרעה, ולכן בהמשך ניתן גם כמה טיפים לתכנון מוצלח של חופשה משפחתית עם ילדים עם OCD.

מזה OCD?

על מנת להבין בדיוק מהו OCD ובפרט מהו OCD אצל ילדים שהוא שונה במעט מ-OCD אצל מבוגרים, פנינו למומחים של מכון חיבורים שיסבירו לנו את הנושא. מכון חיבורים מרכז טיפול נפשי מהגדולים והוותיקים בארץ עם עשרות מטפלים המומחים בתחומים שונים של טיפול והפרעות, ומטפלים בין היתר במקרים שונים של OFD אצל ילדים. לדברם, מדובר על הפרעה שנמצאת אצל אחוז גבוה מאד של אנשים באוכלוסייה. התופעה מתבטאת, בין היתר, בכפייתיות אצל ילדים, המתחילה במחשבות טורדניות ומנבאות שחורות ללא כל אחיזה במציאות, ובפעולות קומפולסיביות, מעין טקסים (כפייתיות) שבאים בעקבותיה שמטרתם להרגיע את אותן המחשבות. לפי נתונים שונים, בין שניים לארבעה אחוזים מכלל הילדים סובלים מההפרעה והיא נחשבת לשכיחה יותר בקרב בנים. כמו כן חשוב לדעת שהיא עשויה להופיע עוד לפני גיל 14 ולכן חשוב לשים לב אל הילדים ולסימני אזהרה שונים.

כך תתכוננו לטיול המשפחתי

הורים לילדים עם OCD חייבים לקחת אותם לטיפול מתאים שיאפשר להם להתמודד עם התופעה, אך חשוב להבין שהטיפול הוא לא פתרון קסם נקודתי, אלא תהליך ארוך וממושך, ואי אפשר לעצור את החיים המשפחתיים בגלל זה. על כן אם רוצים לצאת לטיול משפחתי חשוב לעשות זאת והנה כמה טיפים איך אפשר להתכונן לחוויה הזו:

הכינו את הילד מראש

הסבירו לו על הטיול המשותף, שתפו במסלול של הטיול, לאן אתם מתכוונים ללכת ואיפה אתם הולכים ללון.

עודדו אותו להביע את תחושותיו לקראת הטיול

סביר להניח שהטיול יעורר בילד רגשות רבים בגלל ההפרעה ממנה הוא סובל. אל תנסו להשתיק או להקטין את זה, ובמקום זה תנו לו להביע את עצמו ולהסביר איך מרגיש לקראת החוויה הזו.

הכינו מערך תגובות אפשרי

משהו שמומלץ לעשות יחד עם המטפל של הילד. יש לנתח עד כמה שאפשר את התרחישים האפשריים שעשויים לקרות במהלך הטיול ולבחון רשימת תגובות ראויה, הן מבחינת הילד והן מבחינת התגובה שלכם ההורים לסיטואציה.

טיילו בקרבת מרכז רפואי

מומלץ להיות תמיד קרובים למרכז רפואי שיוכל להעניק טיפול לילד במקרים הקיצוניים בהם ההפרעה תגיע לנקודות מסוכנות המצריכות טיפול מיידי.

לסיכום הדברים – מדובר בהפרעה נפוצה יחסית ועליכם לזכור שעם טיפול נכון אפשר לחיות איתה בשלום. עליכם להראות לילד שהיא לא מהווה מכשלה בחיים של אף אחד מבני המשפחה ושגם הוא יכול להנות מטיול משותף ושובר שגרה. התכוננו כראוי ותוכלו להנות מחוויה משפחתית ייחודית ומגבשת בהחלט.